Tips och inspiration

Göra jobbet själv eller låta någon annan göra det?

Villamaskinisten tillhandahåller maskiner för uthyrning som är så pass lätta att köra att alla kan lära sig det tillräckligt bra på 15-30 min. Du kan göra mer själv än vad du tror! Ytterligare en viktig anledning till att göra jobbet själv är att det är så fantastiskt roligt att köra maskinerna. Det blir både kul och nytta på samma gång. Lägg där till det låga priset.

Istället för att gräva för hand när du ska plantera häcken eller gräva ner plintar till altanen så kan du använda våra anläggningsmaskiner. Drömmer du om att anlägga pool eller gjuta betongplatta till garaget och lägga marksten på garageuppfarten då är det här du ska hyra maskinerna. Du kan givetvis också låta någon entreprenör eller trädgårdsanläggare hyra våra maskiner som sedan gör jobbet åt dig om du tycker det är bättre.

Företagare är givetvis också välkomna att hyra direkt av oss. Vi har trädgårdsmaskinerna och entreprenadmaskinerna för de krävande jobben som utförs av proffs.

Säkerhet

tips-6För att det roliga och nyttiga inte ska bli till något tråkigt så vill Villamaskinisten ge några tips!

Vad kan du göra med Villamaskinistens maskiner?

Är du en entreprenör eller företagare i byggbranschen vet du antagligen redan vad du ska använda våra maskiner till och vi lämnar gärna en offert på hyra till dig som företagare om du avser använda dem en längre tid på ett bygge. För vår andra kundgrupp privatpersoner så kommer här nedan några exempel på vad du kan göra med våra maskiner.

Vid renovering är det vanligt att man behöver hyra maskiner. Här är ett bildspel på en husrenovering där bland annat Villamaskinistens maskiner användes.

Villamaskinisten föddes ur det faktum en ägare av ett nybyggt hus står inför när de stora entreprenadmaskinerna och hantverkarna har gjort sitt och han sitter där i bästa fall med ett färdigt hus dock bara grundmålat med lite gräsmatta framför. Nu är det bara att måla, lägga marksten och plattor, gräva och gjuta plintar, bygga altan, anlägga tomt och trädgård, gjuta betongplatta till garage, bygga garage och sedan stensätta garageuppfarten kvar att göra. Det kan ju inte ta så lång tid så husägaren börjar med att gräva ett dike för hand för att plantera häck eftersom han vill ha lite insynsskydd och efter det ska han dra upp planerna för hur han ska gräva och anlägga samt bygga pool.

Efter en meter dikesgrävning för hand så kommer verkligheten ikapp och husägaren inser nu i vilken situation han har satt sig i och att det kommer ta mycket lång tid att fixa allt som han tänkt sig. Han ringer då till den lokala grävfirman och ber honom komma och gräva diket för häcken. Grävfirman är måttligt intresserad av att göra ett sådant litet jobb men lovar att komma och titta på jobbet någon gång. Husägaren hör aldrig av grävfirman igen och häcken förblir oplanterad.

Då vänder sig husägaren till en trädgårdsarkitekt som tillika är trädgårdsanläggare och kan även göra jobbet att anlägga trädgård efter sin egen ritning. När offerten kommer till husägaren så faller den idén platt. Han ser att maskinkostnaden är en stor del av offerten eftersom trädgårdsanläggaren hyr in maskiner från de stora uthyrningsföretagen med höga dygnskostnader per maskin.

Husägaren gör nu som de flesta i Sverige när de behöver svar eller en lösning på något, han börjar Googla på nätet om trädgård och entreprenad. Träff får han på Villamaskinisten.se som erbjuder maskinuthyrning på ett nytt sätt. Husägaren har aldrig kört en entreprenadmaskin tidigare än mindre en grävmaskin eller minigrävare. Hyra minigrävare eller hyra grävskopa har han aldrig tänkt på att man kan göra och sedan göra jobbet själv. Efter att ha tagit del av Villamaskinistens information och YouTube-filmer om maskinerna känner han sig trygg med att hyra inte minst för att Villamaskinistens microgrävare står lastad på ett sänkbart släp så att han slipper köra av maskinen på smala ramper.

Husägaren gräver ett planteringsdike och känner sig som en grävmaskinist och kan sedan plantera häck. När han har maskinen hemma gräver han för plintar till altanen på baksidan om huset. Den lokala grävfirman som även levererar grus, singel och makadam kommer med ett par lastbilslass matjord som tippas på tomten. Husägaren som sett att det går att hyra kompaktlastare och minilastare hos Villamaskinisten bokar en Avant lastare som liknar en hjullastare i mindre format via mail hos Villamaskinisten. När matjorden är utplanerad hyr villaägaren en gallervält och såmaskin av märket Hörby Bruk för att så gräsfrö till gräsmattan.

Innan vintern ska huset målas. Väggar målas relativt lätt om man står på en stege men gavlar och vindskivor på ett hus målas lättast från en målarställning eller skylift. En byggställning på hjul är oftast enklare att hantera än en fast ställning.

Året efter börjar det stora projektet att bygga garage och carport. Villaägaren hyr en självlastande minidumper och minigrävare för att flytta undan lera som ligger där garaget ska stå och beställer bärlagergrus som han packar med en padda, markvibrator eller vibratorplatta som det också kallas. Han tar hjälp av en kompis som gjutit betongplattor tidigare och gjuter plattan själv med hjälp av betongblandare och betongvibrator samt en planlaser för att få plattan i våg.

Plintarna till trädäcket mäter han också in med bygglaser och inser att detta med att använda laser inte är särskilt svårt. Trallen till terrassen skruvas lätt med en praktisk skruvdragare.

Vid bygget av garaget hyr husägaren bordssåg, gersåg och kapsåg samt spikpistol för att snabbt under ett par helger isolera och inreda garaget som kommit i monteringsfärdiga moduler.

Ett stort arbete på en tomt är stenläggning av gångar och uteplatser. Underlaget bör vara av icke tjälskjutande material som samkross och sedan stenmjöl eller 2-4 mm makadam ovanpå det att lägga markstenen på. Det är viktigt att ha ett fall på gångar och uppfarter så att regnvatten rinner av och inte samlas i bärlagret under plattorna. Med vattenpass, avdragslister och eventuellt ett avvägningsinstrument i form av en laser så fixar man lätt att lägga gångar och uteplatser själv.

Garageuppfarter kräver ett noggrannare förarbete för att inte det ska bli några sättningar. Ett bärlager på 30-50 cm som är ordentligt packat med en markvibrator är ett minimum. Har man en padda på runt 80-100 kg rekommenderas att man lägger 10-20 cm bärlager i taget och vibrerar ihop det för att sedan lägga ytterligare ett lager och vibrera och så vidare. Stenplattor eller betongplattor till en garageuppfart är tjockare än marksten till trädgårdsgångar för att klara högre belastning från bilar. Lägg därför inte överblivna marksten från gångarna på garageuppfarten.
Vår husägare känner sig nöjd med att ha färdigställt det han tänkt sig. Efterhand dyker småprojekt upp som att anlägga rabatter och trädgårdsland – då är det bara att hyra jordfräs från Villamaskinisten.

tips-1Efter ett par år börjar gräsmattan bli gles och torkar lätt på sommaren. Mossan verkar trivas desto bättre vilket resulterar i att han bestämmer sig för att hyra vertikalskärare tillika mossrivare. Detta tillsammans med att gödsla gräsmattan med en gödselspridare gör att han får en tät och slitstark gräsmatta igen.

Innan gräsmattan fixas till passar villaägaren även på att gräva ner elledning och vattenledning till det nya Attefallshuset som ska byggas som en gäststuga på baksidan av huset.

Grannen som har problem med fukt i källaren behöver göra om dräneringen runt huset och sätta ny Platonmatta på husgrunden. Han har mycket trångt på baksidan av huset så entreprenören som han har anlitat för att göra jobbet kommer inte åt med sin grävmaskin utan att behöva såga ner träd på tomten. Grannen hyr istället Villamaskinistens minigrävare och gräver ut baksidan utan att göra stor skada på trädgården. Dränera hus och källare är inte så svårt tänker grannen och han har en god dränering i många år framöver.
Veden har börjat ta slut till kaminen i huset och vår husägare har sett en annons om stockar som kan hämtas gratis om man forslar bort dem själv. Han fixar ett hyrsläp med vilket han tar hem stockarna till tomten. Med vedkap och vedmaskin sågar och klyver han upp stockarna till fina vedträn som kommer att värma fint hela vintern.

Detta var några exempel på vad du kan göra med Villamaskinistens maskiner. Till entreprenörer och byggfirmor lämnar vi gärna offerter på långtidshyra av våra maskiner eftersom vi mer än gärna hyr ut till företagare i alla branscher.